Studeni


Kad prežalimo prvo zahladnjenje i potrebu da ujutro navučemo čarape, uključimo grijanje i potiho počnemo uživati u jeseni i nadolazećoj zimi. Koliko god imali godina, svijet će nam uvijek ostati kao izlog šarenog dućana. Nećemo kupiti sve što vidimo, ali i sama pomisao na mogućnosti raduje. Na obrazima osjet hladnog, oštrog zraka, u nosnicama miris kuhanog vina, klinčića i cimeta ima ljekovit utjecaj na raspoloženje. Ispred nas je, još malo, veseli mjesec u godini kojem se raduju i djeca i odrasli. Djeca zbog poklona u čizmicama, lijepo umotanim poklonima ispod ukrašenih drvaca i ono najvažnije- zbog vremena koje ćemo provoditi sa svojim bliskim osobama. Ima li što važnije?
Ipak, između nas i prosinca stoji cijeli jedan studeni. Često kišovit, maglovit, siv i s gužvama u prometu…kako ga preživjeti? Za početak, uživajmo u svakom danu i učinimo od njega saveznika koji nas nepogrešivo vodi u prosinac.

Planirajte svoje dane, ne samo poslovne obaveze. Kao u adventskom kalendaru, svaki dan studenog ispunite nekom ” čokoladicom” koja će vas obradovati, dati vam dodatnu energiju i motivirati vas za svaki novi dan. Odlučite, unatoč svemu, ujutro, zajedno s čarapama, navući osmjeh i rasipno ga trošite i dijelite oko sebe. Ne gubite strpljenje u prometu, budite uviđavni. Time najviše pomažete sebi. Pogledajte kolege iz druge perspektive, možda se iznenadite.
Provedite barem sat-dva s djetetom, partnerom, prijateljem bez razmišljanja što sve još morate napraviti. Prošećite sami. Razmislite što ste planirali ostvariti u godini na odlasku i izaberite od neispunjenog najvažnije i napravite plan kako to ipak napraviti do kraja prosinca. Izbacite iz govora i poimanja sintagmu – da, ali- jer vas ona slabi.

Razmislite o dragim ljudima i poklonima koje bi ih obradovali, o sitnicama po kojima će znati da ste mislili baš na njih i da ih niste kupili u dežurnom dućanu ili zgrabili iz košare s gotovim, već zamotanim poklonima.
Izađite s najdražima u dobar restoran, popijte s partnerom bocu dobrog pjenušca, eto tako, bez posebnog razloga. Obojite sivi studeni i “prisilite” se na šareni pogled na svijet.

Potpuno odbacite kupovanje proizvoda pakiranih u jednokratnu plastiku, proučite principe cirkularne ekonomije i malim svakodnevnim koracima, učinite presudno važne stvari za cijeli svijet.
Nismo samo kap u moru.

Razračunajte se s lijenošću i misli i postupanja. Budite važni sebi i neka su vam drugi ljudi važni.
Sigurna sam da u vaš studeni stane još puno toga čega se ja ni ne mogu sjetiti.
I što je ovim kuharicama da dijele savjete?

Što se tiče zdrave i ukusne hrane, tu je Fakat fino.