Kuhinje svijeta

Kuhinje su kao knjižnice. Ukoliko su dobro opremljene, mogu odgovoriti na gotovo sva vaša pitanja. Ipak, dobra knjižnica ne daje samo odgovore, ona otvara i nova pitanja.

Kuhinje svijeta, nikad dostupnije, na isti način, postavljaju vječna pitanja na novi način- tko smo, što želimo za sebe i kakvi u kakve odnose ulazimo. Tražimo li uopće odgovore i zadovoljavaju li nas pronađeni? Jesmo li otvoreni, jesmo li začin koji paše uz svaku hranu, jesmo li začin koji tešku hranu čini probavljivijom, možemo li ” s malo sebe” napraviti sinergijski učinak u nekim situacijama. Jesmo li lijepi na oko, ali otrovni za konzumaciju.

Jesmo li nepromišljeni i guramo nos gdje ne bi trebali? Volimo li zapapriti ili presoliti? Zagaramo li i ili izgaramo u vrućim situacijama? Možda nas takve situacije tek dovode u stanje kad “otpuštamo” sve svoje skrivene arome.

Dugačke police prepune knjiga, često stoje netaknute godinama jer postoje ” hitovi”.

Kao i svaka ljudska djelatnost, i kulinarstvo je podložno hitovima.

Tko voli, nek’ izvoli, ali ne smijemo zaboraviti da nitko od nas nije konfekcija, nije napravljen za isti kalup. Ne gurajmo se u njih, nisu komotni, a i čine nas nevidljivima. Ne toliko drugima koliko sebi samima.

U davna vremena velikih moreplovaca, začini su se plaćali zlatom. Sada nam je svaki začin dostupan, ali nedostatak vremena neda nam da o njima naučimo više.

Vratimo se na početak – dobruknjižnicu ne čini puno knjiga nego i mudra osoba u ulozi knjižničarke/ knjižničara.

Kuhanje također može biti mudro i s ciljem.

Zato, opustite se, kad radite, radite s voljom, a ja ću brinuti o tome da vam začinim hranu za zdravlje, energiju i radost.

Na početku i na kraju priče o svemu, su otvorenost i umjerenost.

Prigrlite ih.